sâmbătă, 26 iulie 2008

Vreau la Rio de Janeiro


Niciodata nu as fi crezut ca un loc situat la antipozi [ fata de tara in care imi tes nenumarate visuri] ma va interesa, ba mai mult, imi va trezi dorinta sa ii descopar pas cu pas misterele. E adevarat ca America latina este singurul continent in care as putea sa ma simt ca acasa. De ce? Pentru ca radacinile sale sunt legate indrestuctibil de "batranul continent", pentru ca imi curge prin vene sange latin de care sunt mandra, pentru ca ii indragesc pe oamenii aceia, pentru ca ma apropie ceva inefabil de ei. Vreau la Rio de Janeiro [ "Rau de ianuarie", traducere din portugheza]!
Ce imi place la aceasta metropola? De ce tocmai aici si nu in alta parte?! Sa zicem ca ajungi aici cu vaporul. Acea statuie impresionanta a lui Iisus [ finalizata in 1931, avand o inaltime de 40 m] cu ambele brate intinse orizontal te face sa simti un fior; bunatatea si dragostea care o imprastie, legatura imuabila dintre brazilieni si dumnezeire... Este un sentiment deosebit.
Desi este un loc periculos pentru turistii straini din cauza numarului ridicat de infractiuni, nimic nu mi se pare mai fascinant decat sa pasesti pe plaja de la Copacabana unde te coplesete frenezia celor 250.000 de oameni "inghesuiti" pe cei 800 mp, locul unde gasesti emotie,dezinvoltura, familiaritate; acel tramvai fara usi si geamuri de care se poate agata oricine care nu are chef sa cumpere un bilet; cartierele "favelas", cartiere formate din baraci despre care toata lumea crede ca sunt mizere si rau famate, dar care in realitate, este adevarat, sunt sarace, dar locuite de oameni muncitori, veniti in speranta unui trai mai bun, generosi si pasnici; imensul parc intins pe 180 kmp, chiar in inima metropolei[ de altfel cel mai mare parc de acest gen din lume] cu vegetatie tropicala abundenta, in care poti sa te ratacesti la fiecare pas, fara a mai gasi drumul de intoarcere cateva zile bune; un meci al echipei nationale de fotbal pe Maracana alaturi de alti 199.999 de oameni care creeaza o atmosfera incendiara, incredibila; acel carnaval unic care dezvaluie intreaga personalitate a poporului brazilian; defilarile scolilor de samba fac din acel eveniment ceva senzational, este extraordinar!
Macar pt tot ce am spus pana acum, vreau la Rio de Janeiro!

Niciun comentariu: