marți, 29 iulie 2008

Cazut la datorie

Nu stiu de ce in ultima vreme atunci cand se vorbeste de coruptie medicii sunt in fruntea listei. Formula cum ca "Te lasa sa mori daca nu ii dai" este deja clasica. Nu numai ca aceasta formulare este o concluzie imprudenta, dar si doza extrem de mare de subiectivitate pe care o exprima dovedeste o data in plus si o proasta informare. Medicul de familie a devenit scrib, sclavul pacientului care vine cu un tupeu nemarginit, tunand si fulgerand ce medicamente vrea sa ii fie eliberate de farmacie pe baza prescriptiei de la medicul de familie. Bineinteles toate acestea avand loc fara o consultatie, ca si cand rolurile s-ar fi inversat. Pacientul stie mai nou sa se trateze singur si atunci ma intreb pt ce ar mai avea el nevoie de un "biet" doctor? Iar atunci cand este absolut absurd ceea ce doreste stimabilul pacient, iar medicul este nevoit sa ii explice ca nu poate sa faca ceea ce acesta ii cere si in consecinta il refuza, este servita pastila pe care am mentionat-o mai sus.
Este inacceptabil ca dupa atatia amari de ani petrecuti cu studiu, un medic sa fie tratat in asemenea hal, fara nici cel mai mic respect pt pregatirea pe care o are, si sa nu uitam ca face parte din acea categorie de oameni rafinati, eruditi, intr-un cuvant, speciali. In mare masura, dupa parerea mea, toate aceste prejudecati au fost create de media care, insetata de senzational, ramasa fara stiri "picante", prezinta astfel de cazuri din punctul de vedere al unui necunoscator, deci realizand o proasta informare, reusind insa o manipulare desavarsita.
Din pacate toate aceste lucruri se petrec in cadrul unui sistem gestionat mai mult decat haotic, unde nu exista niciun fel de principiu care sa impuna o oarecare rigoare si un dram de respect. Spun asta pt ca nici sistemul nu mai pretuieste medicii, poate de aceea si atatea plecari peste hotare. Medicul cica este platit pt cele opt ore pe care le petrece la cabinet sau, dar se intreaba oare cineva cate alte documente despre starea pacientilor mai are de finalizat acasa, cate raportari peste raportari are de facut lunar? Nu se intreaba nimeni cand sunt facute toate astea si cat timp mai trebuie alocat. Va spun eu: tot cam pe atat. Deci medicul dupa ce termina programul de lucru se duce fain frumos acasa si continua munca de la cabinet, pentru care bineinteles ca nu este platit, bineintels pe timpul si pe nervii sai. "Este cat se poate de echitabil!". Mai nou medicul nu mai poate sa aiba si el o familie de care sa se bucure, cu care sa petreaca timpul liber pentru care trebuie sa se ocupe de hartogaraie, altfel e dat afara si ajunge sa moara de foame pe strazi.
Altceva incredibil! Nu mai poate sa isi ia macar o saptamana concediu de odihna, de care pe buna dreptate ar avea nevoie, pentru ca este pur si simplu "legat de glie", trebuie sa raspunda "prezent" la toate cererile pacientilor, deoarece in cazul in care acestia sunt nemultumiti, este de rau. Se isca un scandal imens. Este dreptul sau, de care iata ca a fost lezat! In situatii de acest gen se vad lacunele acestui sistem. Nu este capabil sa aduca un medic inlocuitor pt ca cel inlocuit sa poate beneficia de acele cateva zile libere, la care orice salariat are voie si pe care le merita cu prisosinta.
In alta ordine de idei, cum mai poate oare un medic sa isi faca datoria daca este agresat verbal si fizic de persoane neavizate in domeniul sau care pretind ca stiu ce trebuia acesta sa faca. Ma intreb de ce oare a solicitat ajutorul acestuia daca el insusi stie ce este de facut?!
Toate aceste lucruri nu au trecut neobservate de cei interesati de acest domeniu de lucru, cel mai elocventa este scaderea drastica a numarului de cantidati care opteaza sa vina la Facultatea de medicina dupa terminarea liceului. Nu mai este nimeni dispus sa isi asume o responsabilitate enorma, sa nu mai aiba dreptul la o familie, sa primeasca cuvinte abjecte in loc de multumire si, colac peste pupaza, sa se trezeasca si cu capul spart sau chiar omorat.
De ce articolul meu se numeste "Cazut la datorie"? Pentru ca toate aceste nereguli ale unui sistem infirm au culminat cu abominabila ucidere a unui medic de familie in jud. Timis, cred, care a avut "indrazneala" sa nu ii faca pe plac pacientului. Este incredibil!
N.B. Aceasta este parerea unui amator!

Niciun comentariu: